Jak wybrać idealny młynek do mielenia kawy?

Na smak zaparzonej kawy wpływa wiele czynników – rodzaj ziaren, ich jakość, stopień wypalenia, a także sposób i grubość mielenia. Najlepszy aromat uzyskasz, wybierając kawę z segmentu speciality w ziarnach, a następnie zmielisz ją samodzielnie tuż przed parzeniem, dopasowując stopień jej mielenia do metody, którą przygotowujesz napar. Podpowiadamy, jak wybrać odpowiedni młynek do kawy i na co zwrócić uwagę podczas zakupów.

Rodzaje młynków do mielenia kawy

W sklepach najczęściej można znaleźć młynki żarnowe. Zamontowane w nich żarna (stalowe lub ceramiczne) obracają się i miażdżą kawę, dzięki czemu po zaparzeniu napar jest odpowiednio aromatyczny. Urządzenia pozwalają na szybkie mielenie, bez wysokiej temperatury, dzięki i czemu kawa nie jest gorzka. Najczęściej można znaleźć młynki ręczne lub automatyczne. W pierwszym przypadku żarna w ruch wprawia korbka zamontowana najczęściej na górze urządzenia. Takie modele świetnie sprawdzą się w podróży lub do mielenia niewielkich ilości. Najczęściej mają możliwość ustawienia stopnia zmielenia. Warto pamiętać, że w ekspresach automatycznych najlepiej sprawdzi się kawa mielona średnio-grubo, z kolei do alternatywnych metod lepiej przygotować ziarna zmielone w stopniu średnim. Jeżeli przygotowujesz kawę kilka razy dziennie lub więcej porcji to szybszym rozwiązaniem będzie zakup młynka elektrycznego. Znacząco przyspieszy to proces mielenia, a dzięki opcji ustawienia grubości ziaren, również sprawnie dopasujesz ustawienia do swoich preferencji. Wysokiej jakości sprzęt znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/pl/c/Mlynki/66.

Na co zwrócić uwagę zamawiając młynek?

Jeżeli zdecydujesz się już na model ręczny lub elektryczny, przy wyborze zwróć uwagę na pojemnik na ziarna i kawę. Powinien być odpowiednio szczelny i mieścić nawet kilka porcji kawy (w zależności od potrzeb). Konstrukcja zarówno w przypadku modeli ręcznych, jak i automatycznych powinna być solidna – najdłużej posłużą modele ze stali nierdzewnej z pojemnikami szklanymi. Dzięki takiemu połączeniu do ziaren nie będzie dochodzić powietrze, dzięki czemu zachowaj swoją świeżość. Ważnym aspektem jest również łatwość czyszczenia. Warto pamiętać, że odpowiednia konserwacja młynka pozwoli wydłużyć jego żywotność.

Do profesjonalnych zastosowań, najlepiej sprawdzą się młynki do kawy automatyczne z wbudowanymi pojemnikami na ziarna. To duże, cięższe urządzenia, które najczęściej wykorzystuje się w gastronomii, kawiarniach i hotelach, czyli wszędzie tam, gdzie kawa jest sprzedawana w dużych ilościach. Takie urządzenie ułatwia parzenie kawy z segmentu speciality, a dzięki wielu opcjom programowania można dopasować każdą porcję do metody parzenia.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiem − 3 =