Jak utrzymać ciepłe potrawy w gastronomii?

Podawanie potraw w odpowiedniej temperaturze to nieodłączny element gastronomii. Większość dań powinna być spożywana na ciepło. Podanie ich zimnych skutkuje gorszymi walorami smakowymi, a w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do przykrych dolegliwości żołądkowych i zdrowotnych.

Urządzenia pozwalające zachować odpowiednio wysoką temperaturę dań

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń pozwalających na utrzymywanie potraw w odpowiednio wysokiej temperaturze. W gastronomii wykorzystywane są głównie bemary grzewcze, ale zastosowanie znajdują również lampy grzewcze oraz silikonowe maty grzewcze.

Podgrzewacze do potraw różnią się od siebie budową, wymiarami oraz zasadą działania. Najpopularniejsze na rynku bemary grzewcze ogrzewają znajdującą się w nich wodę, w której zanurzony jest pojemnik gastronomiczny z żywnością. Do ogrzewania wody wykorzystywana najczęściej jest grzałka rurkowa, która pozwala w efektywny sposób na grzanie wody.

Innym przykładem urządzenia jest lampa grzewcza, która ogrzewa potrawy od góry. W obiektach gastronomicznych zastosowanie znajdują również promienniki ciepła, które są często wykorzystywane nie tylko do ogrzewania żywności, ale również przestrzeni lokalu.

W gastronomii stosowane są też silikonowe maty grzewcze, które są rodzajem grzałki pokrytej silikonem. Jedna ze stron maty jest samoprzylepna, co umożliwia lepsze dopasowanie do dna pojemnika gastronomicznego. Niweluje to straty ciepła i pozwala na efektywne ogrzewanie potraw.

Dlaczego warto utrzymywać potrawy w odpowiedniej temperaturze?

Dobry smak potraw oraz zadowoleni klienci to podstawa dobrego obiektu gastronomicznego. Smaczne i dobrze podane jedzenie sprawia, że goście chętnie wracają do tego miejsca, a czasami nawet polecają lokal swoim znajomym. Tak napędza się pozytywny przekaz na temat danego lokalu.

Z kolei negatywne wrażenie poskutkuje tym, że dana osoba już nigdy więcej nie odwiedzi danego miejsca. Ponadto może wystawić negatywną opinię w Internecie i odradzać wyjścia tam swoim znajomym. Każdy właściciel lokalu gastronomicznego chce się tego wystrzec i stara się zapewnić jak najlepszą obsługę i najsmaczniejsze dania swoim klientom.

Bemary grzewcze, grzałki do bemarów, ceramiczne promienniki podczerwieni w swojej ofercie posiada AiFO Components, czyli czołowy producent oraz dystrybutor komponentów do urządzeń chłodniczych i gastronomicznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście − szesnaście =