Olejek z kocanki – naturalny środek na skórę i włosy!

Olejek z kocanki kryje w sobie wciąż nie do końca odkryty potencjał. Pomimo tego już od wielu wieków olej z kocanki włoskiej wykorzystywany jest w leczeniu ran oraz w terapii wielu chorób wewnętrznych, które trapią nasz organizm. Co więcej, to również doskonały środek na skórę i włosy. Poznaj więc olejek eteryczny z kocanki, by wykorzystać jego wyjątkowe możliwości w codziennej higienie i pielęgnacji.

Kup olejek z kocanki w olejkowysklep.pl

Właściwości olejku z kocanki włoskiej

Olejek z kocanki włoskiej (helichrysum italicum) to doskonały produkt, sprawdzający się zarówno w kosmetologii i medycynie, jak i w aromaterapii. To jeden z najbardziej cenionych olejków, który przyspiesza gojenie się ran, działając łagodząco na stany zapalne. I to właśnie w leczeniu zmian skórnych olejek kocankowy pełni niezastąpioną rolę. Olejek ma charakter antybakteryjny i przeciwzapalny. Dodatkowo olejek eteryczny z kocanki włoskiej to idealne rozwiązanie na zapalenie skóry. Działanie przeciwzapalne znajduje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych, występujących na powierzchni naszego ciała. Ponadto olejek hamuje namnażanie się bakterii powodując, że stany zapalane skóry nie pogłębiają się.

Olejek kocanki łagodzi kaszel, a jego kwiatowy zapach wykazuje działanie aromaterapeutyczne. Olejek z kocanki włoskiej warto wykorzystać przy zaburzeniach trawiennych, w celu uśmierzenia bólu mięśni i stawów, usprawnienia pracy wątroby i dróg moczowych oraz do oczyszczania organizmu.

naturalna aromaterapia

Olejek z kocanki w codziennej higienie i pielęgnacji

Olejek z kocanki włoskiej sprawdza się również w codziennej pielęgnacji, przez co znajduje zastosowanie w kosmetykach, zwłaszcza tych do skóry trądzikowej. Jego najważniejszym składnikiem będzie octan nerylu, zapewniający właściwości pielęgnacyjne.

Olejek doskonale sprawdza się w problemach skórnych, pełniąc rolę silnego stymulatora regeneracji i gojenia się blizn potrądzikowych. Olejek z kocanki na blizny po trądziku to doskonałe rozwiązanie, przyczyniające się do wzmocnienia działania produktów leczniczych. Zmniejsza widoczność blizn i doskonale nadaje się do codziennej pielęgnacji skóry z problemami. Ze względu na swoje właściwości, olejek to również doskonałe remedium na problemy skórne innego rodzaju (m.in. doskonale radzi sobie z trądzikiem różowatym). Łagodzi on stany zapalne skóry, przywracając jej zdrowy wygląd. Co więcej, olejek z kocanki włoskiej idealnie nadaje się również do:

  • pielęgnacji skóry naczynkowej,
  • pielęgnacji skóry podrażnionej,
  • pielęgnacji skóry wrażliwej,
  • pielęgnacji skóry dojrzałej.

Obkurcza i uszczelnia on naczynia krwionośne, a także blokuje rozwój enzymów, prowadzących do rozpadu kolagenu i elastyny, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się skóry. Olejki z tej grupy przyśpieszają także gojenie ran, wspomagają walkę z łuszczycą, rozjaśniają rozstępy i przyśpieszają wchłanianie krwiaków i siniaków.

Co ważne, czyste olejki eteryczne nie mogą być stosowane bezpośrednio na skórę. Należy je bowiem rozcieńczyć w oleju nośnikowym (zaleca się użycie oleju roślinnego). Wysokie stężenie może bowiem powodować podrażnienia lub reakcje alergiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

14 − dwanaście =